Euro, ano či ne?

15. 04. 2014 13:38:59
Mým cílem je zpřístupnit občanům ČR co nejvíc informací ohledně přijetí eura, aby mohli následně sami prostřednictvím referenda rozhodovat o budoucnosti naší země.

Otázka zavedení společné měny euro je palčivým tématem posledních let. Přináší s sebou práva a povinnosti, které jsme ochotni akceptovat? Nejedná se jen o nepodstatné výhody na úkor ekonomiky a suverenity našeho státu?

Stoupenci eura vyzdvihují pozitiva společné měny EU, které již z médií dobře známe. I můj malý syn by dokázal některé z nich sám jmenovat. Například, že odpadá nutnost při zahraničních cestách do eurozóny měnit hotovost. Euro přináší také snazší porovnávání cen a další výhody plynoucí ze zlevnění (zjednodušení) mezinárodního obchodu, sníží se ceny mezibankovních transakčních poplatků atd.

Je skutečnost opravdu tak růžová jakou ji prezentují?

Společná měna by nám přinesla i ne zrovna zanedbatelné povinnosti. Mezi ty patří třeba nezbytnost přispívat do Evropského záchranného balíku - „eurovalu“.

Naše země se musí dle Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie (Lisabonská smlouva) připojit k zemím platícím eurem, tj. do eurozóny. Naštěstí v našem závazku plynoucí z této Lisabonské smlouvy není časové ujednání.

Pokud se Česko připojí k euru a stane se tímto součástí eurozóny, přijde však o vlastní monetární politiku (kompetence České národní banky přejdou na Evropskou centrální banku). Současně budeme muset přispívat do výše uvedeného „eurovalu“ a finančně podporovat státy, které nemají dostatečnou rozpočtovou disciplínu a díky populistickým vládám zadlužovali státní kasu.

V těžkých dobách finanční nestability, recese, schodkových veřejných financí a vysoké státní zadluženosti jsou pro náš stát další výdaje přinejmenším rizikové. V mediálních politických debatách o zavedení eura však nebývají tyto aspekty často zmiňovány.

O přijetí eura a tedy vstupu do eurozóny by podle mého názoru neměli rozhodovat politické špičky, neb nemají od lidí v České republice k tomuto mandát.

Bc. Richard Andrle Sylor, MBA

Autor: Mgr. Richard Andrle, Mba | úterý 15.4.2014 13:38 | karma článku: 20.90 | přečteno: 1042x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 643

Především jsem pyšný otec tří dětí, které moc miluji, toto považuji za můj největší životní úspěch. Od roku 1998 jsem majitelem úspěšné společnosti, která se věnuje ekonomickému poradenství. Mimo své zaměstnání se již léta věnuji spolu se svým otcem záchraně kulturních památek a charitativní činnosti. Pravidelně přispívám dětským domovům a jiným příspěvkovým organizacím. Do voleb vstupuji pod hlavičkou Úsvitu - Národní koalice, s jehož programem se plně ztotožňuji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...