Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

CZEXIT ano či ne?

Rozhovor s lídrem Krajských voleb do Pardubického kraje panem Mgr. Richardem Andrlem Sylor. Úsvit – národní koalice chce v Pardubickém kraji zavést ,,všelidové hlasování“, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat.

Úsvit – národní koalice chce v Pardubickém kraji zavést ,,všelidové hlasování“, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat.

Proč je pro Vás referendum tak důležité pane Andrle.

Všelidové hlasování (referendum) je pro nás prioritou. Již od vzniku Úsvitu je našim hlavním směrem zavést a využívat prvky přímé demokracie. Tj. trestněprávní odpovědnost a odvolatelnost politiků a také referenda. Právě referenda dávají lidem možnost vyjádřit se svobodně k důležitým národním otázkám příp. místním krajským a obecním tématům. Politici jsou sice zvoleni demokraticky, nepamatuji si však, která politická strana neustoupila ze svého volebního programu (třeba díky koaliční dohodě a tlaku). Referenda tedy udávají myšlenkový názor a směr celého národa, nejen politické elity, která je ,,ovlivňována“ různými faktory.

 

Domníváte se, že bude referendum fungovat, proč nesdílíte obavy politiků o jeho nefunkčnosti. Vezměte si třeba nedávné hlasování ve Velké Británii.

Současná vláda nechce povolit všelidové hlasování z obavy, že Češi nejsou tak vyspělí (gramotní), aby v referendu hlasovali a že se obávají, že občané pro hlasování nebudou mít dostatek informací. Já ani Úsvit si toto nemyslí, Češi jsou vzdělaný národ (většina občanů je středoškolského vzdělání a roste počet vysokoškolsky vzdělaných), také obavy z neinformovanosti jsou mylné, v době internetu, chytrých mobilů, televize a obecně medializace není možné poukazovat na neinformovanost. Pokud jsme mohli v roce 2003 hlasovat v referendu o vstupu, proč nemůžeme také hlasovat v referendu o CZEXITU. Vládní aparát se přizpůsobuje momentální situaci a unii, ne občanům našeho státu, kteří jim ve volbách udělili privilegia. Dokonce jedno z Parlamentních shromáždění rady Evropy vyzývá k zavedení referend do Ústavních pořádků členských států.

 

Co BREXIT a vliv referenda, chcete také CZEXIT?

Nedávné referendum o vystoupení Velké Británie z EU dalo evropským politikům pořádnou facku.  Málokdo očekával, že občané království skutečně ve všelidovém hlasování (referendu) budou hlasovat o vystoupení (52% Britů chce vystoupit). Bohužel toto referendum se neobešlo bez komplikací a to zejména s ohledem na kvalitu a spolehlivost informací. Občané spojeného království byli při prosazování BREXITU mediálně nekvalitě a možná i záměrně klamáni. Pokud by občané obdrželi správné informace, možná by hlasování dopadlo úplně jinak. Vraťme se však do Čech. Já osobně jsem pro zachování našeho členství v EU avšak s výhradou. Právě BREXIT a požadavky na referendum v dalších členských státech mají dát vládním garniturám najevo, že špatně vládnou. Přemíra regulací v oblasti sekundárního práva, nedávná neschopnost či neochota vyřešit migrační krizi a další vnitřní neshody uvrhají Unii do beznaděje.  Z tohoto pohledu je tedy nutné přijmout revizi tzv. Lisabonské smlouvy a odebrat Unii výhradní pravomoci v oblasti národní identity (např. vízovou, azylovou, imigrační, SZP politiku apod.). Ne vše co EU připravila je však špatné, například vnitřní trh (jednotný trh) je jednou z velice dobrých a fungujících politik. Ponechme tedy Unii výhradní pravomoci tak, jek byly nastaveny v tzv. Maastrichtské smlouvě, tedy pouze v oblasti, která se dotýká právě fungování vnitřního trhu.

Maďarský prezident vypsal referendum o migračních kvótách, Marie Le Pénová zase, pokud uspěje ve volbách, vyhlásí referendum o setrvání Francie v EU. Švýcarsko, Francie a některé jiné státy Evropy mají ,,referenda“ jako standard.

Na začátku rozhovoru jste uvedl, že chcete referenda na krajské a místní úrovni, jak tomu máme rozumět?

Referendum chceme také zavést a prosazovat na Krajské a obecní úrovni tak, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat. Typickým příkladem můžou být otázky imigračních center (detenčních zařízení) či jaderných uložišť, důležitých infrastrukturních projektů apod. V kraji razíme heslo: Náš kraj, naše rozhodnutí.

Autor: Mgr. Richard Andrle, Mba | pátek 5.8.2016 9:54 | karma článku: 16,11 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Mgr. Richard Andrle, Mba

Proč pomáhat ostatním ? věčná otázka.

Společenství řádu pomocníků sv. Lazara Jeruzalemského se pustilo do dalšího projektu ADOPCE SÝRIE, který navazuje na stávající aktivity této neziskové organizace. Říká předseda spolku Mgr. Richard Andrle.

14.6.2019 v 9:17 | Karma: 5,85 | Přečteno: 194x | Diskuse| Občanské aktivity

Mgr. Richard Andrle, Mba

Paradigma řešení migrační krize

Evropské vládní garnitury v čele s Evropskou komisí se snaží najít recept na zastavení migrační krize.

25.2.2016 v 10:59 | Karma: 18,36 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Mgr. Richard Andrle, Mba

Islámské právo šaría je pro nás nepřijatelné

Naše kultura vyrostla na křesťanských základech, které přetrvaly více jak 2000 let. Prozatím jsme v Evropě více či méně homogenní. Vliv Islámu a práva šaría je v současné době často skloňován právě s vlnou samozvaných migrantů.

12.2.2016 v 14:06 | Karma: 16,55 | Přečteno: 499x | Diskuse| Ostatní

Mgr. Richard Andrle, Mba

Černobílá Evropa 2045 ,,jeden z možných scénářů“

Píše se rok 2045 nepokoje na periferiích hlavních měst Evropy (Madrid, Praha, Berlín, Londýn, Paříž .....) zmítají politickou scénou a hýbou sociální společností.

5.2.2016 v 7:56 | Karma: 27,81 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní

Mgr. Richard Andrle, Mba

Vztahy EU s Ruskem

Spolupráce se zeměmi mimo EU vyžaduje skutečně vysokou politiku. Napříč planetou jsme přece tak rozdílní – jak kulturou, tak politikou a národními ekonomickými strategiemi. Pružná Evropa se bude muset vždy pohybovat na hraně a snažit se v ošemetných vztazích diplomaticky opatrně taktizovat a přizpůsobovat tomu svou mezinárodní strategii. V jistých ohledech si prostě nemůže dovolit, to co suverénní státy – nemůže si dovolit stát si za svým a za tím, co je spravedlivé a čestné.

20.5.2014 v 8:26 | Karma: 7,88 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 643x
Především jsem pyšný otec tří dětí, které moc miluji, toto považuji za můj největší životní úspěch. Od roku 1998 jsem majitelem úspěšné společnosti, která se věnuje ekonomickému poradenství. Mimo své zaměstnání se již léta věnuji spolu se svým otcem záchraně kulturních památek a charitativní činnosti. Pravidelně přispívám dětským domovům a jiným příspěvkovým organizacím. Do voleb vstupuji pod hlavičkou Úsvitu - Národní koalice, s jehož programem se plně ztotožňuji.

Seznam rubrik