Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Mně osobně nevadí, když někdo stanoví, že určitý název nebo jméno musí být spojeno pouze s výrobkem speciálního složení a specifické kvality. Naopak to vítám. Proč by měl název "špekáček" označovat výrobek, který je z masa, i výrobek, který obsahuje třicet procent sóji? Nevidím důvod, proč by se měl výrobek jmenovat "sýr", jestliže je z podstatné části z rostlinného materiálu a je chemicky pozměněn tak, aby jako sýr vypadal i chutnal. Pochopitelně že rozhodně nevítám absurdní nařízení týkající se zakřivení okurek a podobné ptákoviny.

Máte pravdu v tom, že "Každý gramotný člověk si přečte na etiketě složení uvedených potravin". Jenže problém je v tom, že na ony etikety se v řadě případů prostě nelze spolehnout. Například v posledním D-testu vyšel test vanilkových cukrů. Z chemických rozborů vyšlo najevo, že na našem trhu se de-facto neprodává vůbec žádný vanilkový cukr, tedy cukr, který by obsahoval rozpoznatelné množství skutečné vanilky. Dokonce i vanilinové cukry jsou nahony vzdáleny normám. Výrobci, kteří se tváří jako nejserióznější a nejkvalitnější, vyšli z testu nejhůř. Naprostou většinu výrobků test označil pouze za extrémně předražený cukr (skoro 900 Kč za kilo) – pokud ovšem nepočítáme s tím, že výrobek s názvem "vanilkový cukr" byl vyroben tak, že na tři tuny obyčejného cukru byl přidát jeden vanilkový lusk. Podobně dopadl i test piva na přítomnost plísňových toxinů. Z toho testu jsem získal pocit, že většina výrobců vyrobí pivo klidně z hnoje, pokud bude za výhodnou cenu.

Unie vydává stále nové a nové předpisy, protože topení nepoctivců ve Vltavě bohužel už vyšlo z módy. I když to někdy vypadá přehnaně byrokraticky, jsou ty předpisy a jejich vyžadování jediným "bičem", který lze použít na výrobce, kteří upřednostňují zisk před kvalitou i dobrým jménem.

7 0
možnosti
Foto

Máchat ve Vltavě nelze, to by řvali Zelení, že se znečišťuje. A pak by vinou tolika máchaných mohla stoupnout voda.

Do vanilkového cukru se dávával lusk skutečné vanilky - snad za mé babičky. Jinak jde o umělý vanilin.

Seznam přísad, tzv. éček, je např. zde:

http://www.bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach-seznam/

Odpor mnoha lidí proti EU je právě z důvodu, že jim šlape na zlodějské prstíky.

1 1
možnosti
Foto

Se vsim co pisete souhlasim, ale kdyz pisete blog, prosim uzivejte pismo Arial 12. Jinak se to neda cist. Nvim co vas k tomu vede?

1 0
možnosti
MP

Je pro každého z nás důležitější zrušení názvu- rum, marmeláda,syrečky, pomazánkové máslo, anebo skutečná KVALITA VŠECH potravin? Od dětství jsem jedl marmeládu, do cukroví jsme dávali rum, i do čaje..I když možná nebyly pravé, ale šlo o KVALITNÍ potraviny. Nebylo by rozumnější stanovit potravinové normy, které tu platily do roku 1992? Je zajímavé, že hujerům nevadí změna názvu, ale tzv." jídlo" budou klidně jíst dál....Zkuste se nad tím zamyslet, co je lepší? Pochutnáte si lépe na změněném názvu, i když jíte humus?!!

0 0
možnosti
JV

Měl jste opravdu velké štěstí, když u vás bylo možné sehnat kvalitní potraviny! U nás, ani tehdá na potravinové lísky, byly potraviny z toho, co kde vymetli - a ani na nich nebylo napsáno, z čeho že by měly být. Nebo snad myslíte, že za bolševika se s tím nějak moc párali? Byly sice normy, ale když něco nebylo, tak se to nahradilo něčím jiným - do salámu víc mouky atd. Ala Jirka Babica, chcete-li.

0 1
možnosti

Proboha, jděte už do zádele s těmi kecy o diktování EU, jak se má u nás co jmenovat. Každý soudný člověk chápe, že jde jen o to, že když jsme součástí jednotného trhu, musíme se podřídit jeho pravidlům a názvy těchto potravin jsou zkrátka zavádějící a lživé. Jestliže Rum je všude na světě odjakživa název pro lihovinu z cukrové třtiny, nechají si státy EU těžko líbit nějaké čecháčkovské podvodníky, kteří budou jako Rum nabízet jakousi náhražku z brambor. To stejné je s máslem. Máslo musí obsahovat alespoň 82% mléčného tuku a pokud tak tomu není, nemůže se nazývat máslem.  Co je vám na tom k nepochopení?

9 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 2
možnosti
ZB

Pane autore, pokud nerozumíte, proč se něco, co třinový cukr vidělo z letadla nemůže jmenovat RUM a proč se něco, co má obsah vepřového masa 30% nemůže jmenovat špekáček a něco, v čem není mléčný tuk nemůže jmenovat máslo, tak kandidovat se ani nepokoušejte. Raději se vraťte do školy.

To, že jsme si zvykli jíst různé náhražky neznamená, že je to dobře. Místo těchto bojovných keců by jste měl své voliče pravdivě informovat.

10 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
SB

Ale ono je přeci pohodlnější vydávat žvanivá nařízení o tom, jak se má která potravina nebo který nápoj jmenovat, než zvednout svá pozadí z pohodlných křesel a něco dělat například s hrozivou islamizací kontinentu. To by byla sice velice potřebná činnost, ale bylo by s tím příliš mnoho práce. Zatímco nějaké nařízení se vyhlásí snadno a činnost se tím vykáže.

Ale vsadím se, že za padesát let nikoho nebude zajímat, jak se v roce 2014 mjmenoval ten či onen nápoj nebo ta či ona potravina. Bude však každého zajímat, jak jsme mohli být tak krátkozrací, že jsme naši Evropu zaprodali Afričanům a Asiatům.

4 2
možnosti

Co to melete? Když si koupíte zlatý prsten a doma zjistíte, že je to jen mosaz nebo pozlacené železo, budete vřískat a nadávat prodávajícímu do podvodníků. A stejně tak je to i  například s Rumem nebo s máslem. Nazývat něco něčím, čím to není, je zkrátka podvod. To, že jsme se v naší malé zemičce naučili, že on ten náš Rum vlastně není Rum a pomazánkové máslo není  máslo, ještě neznamená, že si z nás sednou všichni ostatní na zadek a tyto naše klamavé výrobky budou akceptovat taky. Chtěli jsme být součástí EU, tak se taky musíme řídit jejími pravidly. V tomto případě naprosto logickými.

6 2
možnosti
BT

tak dal byste si s kamarády rum, tedy opravdový rum nebo jeho trapnou napodobeninu z názvem Tuzemský rum, z vašich slov to není jasné, chápete?

jinak jako agitka pro zvolení nic moc, takových co budou hrát na pomazánkomáslověrumovou notu bude spousta

6 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

no, jestli s tímhle chcete vyhrát volby, tak nevím ....

2 1
možnosti
VH

Poslanci EU přece musí vykázat nějaký výkon aby zdůvodnili své platy.

2 0
možnosti
JM

Jsem šťastný ,že naprostá neschopnost tuzemských politiků přimět obchodníky ,aby nás hulvátsky nepodváděli falešnými názvy potravin dostala stopku.

Jo ,je opravdu smutné,že se tím museli zabývat až v Bruselu, když je tolik důležitějších témat k řešení.

2 1
možnosti
SB

A proč se tedy těmi důležitějšími tématy nezabývali?

Vy byste ve své firmě dovolil, aby se zaměstnanci zabývali maličkostmi na úkor řešení skutečných existenčních problémů firmy?

1 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 567x
Především jsem pyšný otec tří dětí, které moc miluji, toto považuji za můj největší životní úspěch. Od roku 1998 jsem majitelem úspěšné společnosti, která se věnuje ekonomickému poradenství. Mimo své zaměstnání se již léta věnuji spolu se svým otcem záchraně kulturních památek a charitativní činnosti. Pravidelně přispívám dětským domovům a jiným příspěvkovým organizacím. Do voleb vstupuji pod hlavičkou Úsvitu - Národní koalice, s jehož programem se plně ztotožňuji.

Seznam rubrik